Το βασικό “συστατικό¨που μελετάμε σε μια μελέτη Φενγκ Σούι είναι η ζωτική ενέργεια Qi. Το Qi στο σύμπαν παίρνει πολυδιάστατες εφαρμογές και μορφές. Οι Κινέζοι Δάσκαλοι πιστεύουν ότι είναι 9 οι μορφές που μπορεί να πάρει.

Τα τοποθέτησαν στο τετράγωνο Luo Shu, μια μορφή ερμηνείας και μαθηματικοποιήσης των ζωτικών ενεργειών. Με διάφορες μεθόδους, που δεν θα αναλύσουμε εδώ, μπορούμε να δούμε πως τα άστρα αυτά μετακινούνται στο χώρο και τον χρόνο. Είναι η λεγόμενη μέθοδος των Ιπτάμενων Άστρων, Flying Stars, που ακολουθούμε σε μια μελέτη Φενγκ Σούι κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου.

Το κάθε Άστρο, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποιότητες. Στην ουσία πρόκειται για την ερμηνεία της μίας ενέργειας με διαφορετικές οπτικές προσεγγίσεις. Οι υφές που προκύπτουν από την όλη μελέτη, δημιουργούν τον “χαρακτήρα¨του κάθε Άστρου.

Με μια γενικευμένη προσέγγιση, υπάρχουν “κακά” και “καλά” Άστρα. Βέβαια στην πραγματικότητα η ζωτική ενέργεια του Σύμπαντος, Qi, δεν έχει ορισμό κακού και καλού. Στην πραγματικότητα το ίδιο συμβαίνει και με τα Άστρα που μπαίνουν μέσα στο σπίτι μας. Το πως θα τα χρησιμοποιήσουμε ή δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε, τα κλείσουμε δηλαδή απέξω, ή τους επιτρέψουμε την είσοδο στον χώρο, είναι το βασικό στοιχείο το τι θα συμβεί.

Η διαδραστικότητα των Άστρων μεταξύ τους, δημιουργεί επίσης, ένα νέο αποτέλεσμα. Αν μεταξύ τους δεν τα πάνε καλά θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ αν τα πάνε καλά θα μας φέρνουν πλούτο, ευτυχία, υγεία.

Μια βασική παρατήρηση που είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική, είναι ότι το κάθε Άστρο έχει το δικό του χρώμα, σχήμα και ένα από τα πέντε στοιχεία.

Ας σημειώσουμε εν συντομία μερικά από τα χαρακτηριστικά τους:

Το Άστρο 1: Στοιχείο Νερό, σχήμα κυματοειδές, χρώμα μαύρο ή σκούρο μπλε.

Το Άστρο 2: Στοιχείο Γη, σχήμα τετράγωνο, χρώμα κίτρινο – καφέ.

Το Άστρο 3: Στοιχείο Ξύλο, σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, χρώμα πράσινο

Το Άστρο 4: Στοιχείο Ξύλο, σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, χρώμα πράσινο

Το Άστρο 5: Στοιχείο Γη, σχήμα τετράγωνο, χρώμα κίτρινο – καφέ.

Το Άστρο 6: Στοιχείο Μέταλλο, σχήμα στρογγυλό, χρώμα χρυσό ή ασημί

Το Άστρο 7: Στοιχείο Μέταλλο, σχήμα στρογγυλό, χρώμα χρυσό ή ασημί

Το Άστρο 8: Στοιχείο Γη, σχήμα τετράγωνο, χρώμα κίτρινο – καφέ.

Το Άστρο 9: Στοιχείο Φωτιά , σχήμα τρίγωνο, χρώμα κόκκινο – πορτοκαλί.

Για τις ιδιότητες των Άστρων θα μιλήσουμε σύντομα.