Το Luo Pan 羅盤, είναι μια παραδοσιακή κινέζικη μαγνητική πυξίδα, γνωστή και με την ονομασία Πυξίδα Φενγκ Σούι. Η πυξίδα Luo Pan χρησιμοποιείται από επαγγελματίες σύμβουλους Φενγκ Σούι, για να κάνουν ακριβείς μετρήσεις της κατεύθυνσης μιας κατασκευής ή για πιο προχωρημένες τεχνικές εντός ενός οικήματος.

Οι Κινέζοι εφηύραν το Luo Pan γύρω στα 4000 π.Χ. Σύμφωνα με αρχαίους μύθους το Luo Pan, παρουσιάστηκε στον Κίτρινο Αυτοκράτορα, από την Θεά των Εννέα Ουρανών, για να τον βοηθήσει σε μια ηρωική μάχη εναντίων ενός πολύ ισχυρού μάγου.

Αλλά σαν πυξίδα για το Φενγκ Σούι χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια των ετών 475-221 π.Χ., στην περίοδο δηλαδή των πολέμων στην Κίνα, που επικράτησε η Δυναστείας Qin (221 π.Χ.), η οποία ενοποίησε την Κίνα σαν ένα ενιαίο Κράτος.

Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας ή Huang Ti

Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας ή Huang Ti

Η πρώτη πυξίδα πρόβλεψης ονομάστηκε Si Nan Luo Pan. Πρόκειται για μια πολύ απλή κατασκευή, που αποτελούνταν από ένα μαγνητικό κουτάλι τοποθετημένο στο κέντρο ενός δίσκου πρόβλεψης.

Si Nan Luo Pan 3

Πρώιμη αρχαία πυξίδα Φενγκ Σούι, αποτελείται από μαγνητικό κουτάλι και μια σταθερή βάση.

Κατά την διάρκεια της Δυναστείας Han, 206 π.Χ.-220 μ.Χ., εμφανίστηκε ένα νέο είδος πυξίδας, με την ονομασία Shi Pan. Είχε ένα τετράγωνο που συμβόλιζε την Γη 地 (Di), και ένα στρογγυλό μέρος που συμβόλιζε τον Ουρανό 天 (Tian). Το ουράνιο μέρος στηριζόταν πάνω σε ένα καρφί ώστε να περιστρέφεται γύρω από το γήινο μέρος.

Si Nan Luo Pan

Η πυξίδα της Δυναστείας Han, χρησιμοποιήθηκε για το Φενγκ Σούι και το σύστημα μαντικής Yi Jing.

Shi Pan

Αναπαράσταση της μαγνητικής πυξίδας Luo Pan, Shi Pan.

Από την εποχή του Κίτρινου Αυτοκράτορα μέχρι σήμερα, πολλές σχολές δημιουργήθηκαν στο Φενγκ Σούι με διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα. Συνεπώς και οι πυξίδες του δεν θα μπορούσαν να είναι ίδιες.

Να αναφέρουμε εδώ ότι παλιότερα είχαν χωριστεί σε δυο κατηγορίες. Την Σχολή της Μορφής και την Σχολή της Πυξίδας. Η Σχολή της Μορφής όπως το λέει και η λέξη έδινε μεγάλο βάρος στο τοπίο γύρω από το οίκημα ή ακόμη και κάτω από αυτό. Σχολή της Πυξίδας, έδινε σημασία σε πολλές παραμέτρους, όπως ο χρόνος, η κατεύθυνση, και αποτελείτε από πολλούς δακτυλίους η πυξίδα.

Ο Δάσκαλος της Σχολής της Μορφής Yang Yun Sang

Ο Δάσκαλος της Σχολής της Μορφής Yang Yun Sang

Η Σχολή της Μορφής, ξεκίνησε από τον Yang Yun-sun, τον ένατο αιώνα, που υπήρξε Βασιλικός Γεωμάντης, του Αυτοκράτορα Hi-Tsung, 874-888 μ.Χ. με έδρα την περιοχή Jiangxi, 江西.

Η Σχολή της Πυξίδας, ξεκίνησε από τον Wang Chih τον 110 αιώνα, και ονομάστηκε Σχολή Fukien, από την βόρεια Fukien, που διδάχτηκε το Φενγκ Σούι.

Χρήση της πυξίδας Luo Pan κατά την διάρκεια της Δυναστείας Ching.

Χρήση της πυξίδας Luo Pan κατά την διάρκεια της Δυναστείας Ching.

Στην αρχαία Κίνα, ο Feng Shui Master, ανέλυε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής, δηλαδή το τοπίο με πολύ ενδιαφέρον τρόπο. Έχουν βρεθεί αναπαραστάσεις να τον κουβαλάνε οι ακόλουθοι του πάνω σε κάποιο φορείο, να βγάζει που και που την πυξίδα του ώστε να προσανατολίζεται. Όταν έβλεπε κάτι ενδιαφέρον, κατέβαινε γρήγορα από το φορείο και πήγαινε σε κάποιο ύψωμα, όπου και άφηνε κάποιο σημάδι. Αυτό ήταν γνωστό ως “Καβαλώντας τον Δράκο¨ ή εντοπισμός της ροής του Qi. Με ένα εξονυχιστικό έλεγχο των εξωτερικών χαρακτηριστικών, όπως ρυάκια, λόφοι, βουνά, πεδιάδες, σε συνδυασμό με νυχτερινή παρατήρηση, θα έβγαζε το συμπέρασμα του.

Κατηγορίες Luo Pan

Κατά την διάρκεια των χρόνων τα Luo Pan χωρίστηκαν σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

San Yuan Luo Pan

san-yuan-feng-shui-compass

San Yuan Luo Pan

san-yuan

Δακτύλιοι San Yuan Luo Pan

Ο Master Jiang Da Hong, μιλούσε συνέχεια για σπίτια yang. Αυθεντικοί μελετητές του Xuan Kong Feng Shui, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του. Το πρόβλημα είναι ότι οι διδασκαλίες του είναι  ανοικτές σε κάθε είδους ερμηνείες, με αποτέλεμσα να υπάρχουν συνέχεια διαφωνίες.  Στην πυξίδα του έχει πολλούς δακτυλίους. Μερικοί από αυτοί είναι:

  • Το Luo Shu
  • 24 Βουνά
  • Βλαβερά Βουνά
  • 64 Εξάγραμμα του I-Ching

San He Luo Pan

san-he-luo-pan

San He Luo Pan

san-he

Δακτύλιοι San He Luo Pan

Μπορούμε να ισχυριστούμε με ακρίβεια ότι μόνο κατά την διάρκεια της Δυναστείας Tang, το Φενγκ Σούι διδάχτηκε σωστά από τον Yang Yun Song (618 – 907 μ.Χ.). Ήταν γνωστός ως ο Σωτήρας των Φτωχών, μιας και έδινε δωρεάν συμβουλές Φενγκ Σούι σε φτωχούς. Αυτοί οι φτωχοί, αργότερα γίνανε αρκετά πλούσιοι. Έμαθε το Φενγκ Σούι χωρίς Δάσκαλο, από εγχειρίδια και βιβλία.

Στην πυξίδα του έχει πολλούς δακτυλίους. Μερικοί από αυτοί είναι:

  • 24 Βουνά
  • 360 μοίρες
  • Fu-xing μέθοδοι νερού
  • 5 στοιχεία

Ο Δάσκαλος μας, Joseph Yu, έχει φτιάξει την δική του πυξίδα που και χρησιμοποιούμε

luopan_fengshuigreece

Joseph Yu Luo Pan