Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, στις μελέτες Φενγκ Σούι, είναι τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας όταν κάνουμε μετρήσεις, τον αληθή Βορρά ή το μαγνητικό Βορρά.
Αυτό το ερώτημα, έχει τεθεί εδώ και πάνω από χίλια χρόνια για πρώτη φορά. Αυτοί που υποστηρίζουν την χρήση του αληθή Βορρά, πιστεύουν ότι το Φενγκ Σούι αποτελείται από ένα αμάλγαμα Γεωγραφίας και Αστρονομίας, όπως αφήνει να εννοηθεί και η αρχική ονομασία του Φενγκ Σούι που ήταν το Kan Yue. Το Kan Yue εμπεριείχε τις εννοιολογικές σημασίες του πολεοδομικού σχεδιασμού, την βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και την αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Γιαυτό και το σωστό είναι η χρήση των πραγματικών κατευθύνσεων.
Όσοι υποστηρίζουν τη χρήση του μαγνητικού Βορρά σκέφτονται ότι αφού χρησιμοποιείται το luopan , ο μαγνητικός Βορράς δείχνει την κατεύθυνση Zi-Wu . Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μαγνητική κατεύθυνση.
Λίγα λόγια για τον Βορρά
Ο βορράς είναι σημείο του ορίζοντα (cardinal point) που έχει κατεύθυνση ακριβώς τον Βόρειο Πόλο, δηλαδή ο μεσημβρινός του τόπου. Η κατεύθυνση αυτή Β-Ν λέγεται και μεσημβρινή γραμμή. Ο άνεμος που πνέει απ΄ αυτό το σημείο του ορίζοντα λέγεται Βόρειος ή Βοριάς (και στην αρχαιότητα Βορρέας).
Ο Βορράς φέρεται με τρεις επιμέρους χαρακτηρισμούς (διακρίσεις), γεγονός που καθιστά ανάγκη, τουλάχιστον στους ναυτιλλομένους, ο επακριβής προσδιορισμός του σε κάθε αναφορά σε αυτόν.
Οι διακρίσεις αυτές είναι:
Αληθής Βορράς: Είναι η κατεύθυνση προς τον Βόρειο γεωγραφικό Πόλο
Μαγνητικός Βορράς: Είναι η κατεύθυνση που δείχνει το βόρειο άκρο της μαγνητικής βελόνης της πυξίδας όταν αυτή ηρεμεί και δεν επηρεάζεται από άλλη μαγνητική δύναμη, και
Βορράς πυξίδας, (compass north) που είναι η κατεύθυνση που δείχνει το βόρειο άκρο της μαγνητικής βελόνης που εκτός του γήινου μαγνητισμού επηρεάζεται και από τον μαγνητισμό του πλοίου, όταν είναι σιδερένιο, ή από άλλον μαγνητικό παράγοντα, π.χ. παρακείμενα ηλεκτροφόρα καλώδια, μεταλλικά αντκείμενα κ.ά..
Στη κοινή ναυτική ορολογία ο Βορράς λέγεται και «τραμουντάνα», εκ του ιταλικού όρου tramontana (= Βόρειος άνεμος, Βοριάς).
Τι ονομάζουμε Αληθή Βορρά;
Από την στιγμή που η Γη περιστρέφεται στον άξονα της, ο οποίος κόβει την Υδρόγειο ουσιαστικά σε δύο μέρη, θα ονομάσουμε αυτά τα δύο μέρη, ο αληθής Βόρειος Πόλος και ο αληθής Νότιος Πόλος. Αυτός ο άξονας κλίνει σε σε 66o 33 ‘προς το επίπεδο της ελλειπτικής διαδρομής της Γης γύρω από τον Ήλιο. Αν επεκτείνουμε αυτόν τον άξονα, θα πρέπει να συναντήσει μια επιφάνεια μιας φανταστικής ” Ουράνιας Σφαίρας “. Άρα μιας και ο Πολικός Αστέρας είναι καθορισμένος στον ουρανό και όλα τα άλλα άστρα περιστρέφονται γύρω από αυτόν, ο πραγματικός Βορράς είναι σωστά καθορισμένος.
Πολικός Αστέρας και διεθνώς Polaris είναι σήμερα η ιδιαίτερη ονομασία του αστέρα α (άλφα) του αστερισμού Μικρά Άρκτος. Το όνομα αυτό, όπως και το συνώνυμο «Αστέρι του Βορρά», προέρχεται από μία προσωρινή κατάσταση: το γεγονός ότι στην εποχή μας απέχει μόνο περί τα 40 λεπτά του τόξου από τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο, οπότε όλοι οι αστέρες στον ουρανό φαίνονται να περιστρέφονται (να περι-πολούν) γύρω του. Μάλιστα η γωνιακή του απόσταση από τον πόλο θα μειώνεται μέχρι το έτος 2100, οπότε θα φθάσει σε ένα ελάχιστο 26,5 λεπτών και μετά θα αρχίσει να αυξάνεται. Αυτή η γειτνίαση με τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο ωστόσο είναι περιοδική: ακολουθεί την κίνηση του γήινου άξονα που ονομάζεται μετάπτωση. Μετά από 25.000 χρόνια περίπου θα υπάρξουν και πάλι λίγοι αιώνες κατά τους οποίους ο Πολικός Αστέρας θα δικαιολογεί το όνομα αυτό.
Στο σημείο, λοιπόν, που ο άξονας κόβει την Γη, αυτά ακριβώς τα σημεία είναι που ορίζονται σαν πραγματικός Βόρειος Πόλος και Νότιος Πόλος. Ωστόσο, αυτός ο άξονας περιστροφής δεν καθορίζει κατεύθυνση. Αν θέλουμε να το αναλύσουμε πιο συγκεκριμένα, ο άξονας αυτός θα έχει μια μετάπτωση σε σε 25,800 χρόνια από τώρα.
Σήμερα ο άξονας περιστροφής της Γης, δείχνει τον Πολικό Αστέρα. Όμως 3000 π.Χ. έδειχνε τον αστερισμό του Δράκων. Το 14000 μ.Χ. θα δείχνει τον αστερισμό Λύρα, ενώ το 22,800 μ.Χ. θα βρίσκεται πάλι στην κατεύθυνση του αστερισμού Δράκων.
Ο Δράκων είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. O μεγάλος αυτός αστερισμός βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας και συνορεύει με 8 διαφορετικούς αστερισμούς: Μικρά `Αρκτο, Κηφέα, Κύκνο, Λύρα, Ηρακλή, Βοώτη, Μεγάλη `Αρκτο και Καμηλοπάρδαλη. Ο Δράκων βρίσκεται αρκετά βόρεια ώστε να είναι αειφανής στο σύνολό του από ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, και σχεδόν στο σύνολό του, από την Ελλάδα. Ως προς την άνω μεσουράνησή του πάντως, είναι γενικώς θερινός αστερισμός, παρότι αυτό είναι χονδρικό, αφού καταλαμβάνει σχεδόν 12 ώρες στην ορθή αναφορά, «αγκαλιάζοντας» τη Μικρά Άρκτο κατά μεγάλο της μέρος. Μάλιστα μέχρι το 1800 π.Χ. περίπου μέσα στον Δράκοντα βρισκόταν ο Βόρειος Ουράνιος Πόλος, αλλά τον έχασε εξαιτίας της μεταπτώσεως του γήινου άξονα.ψΟ Δράκων έχει τη διάκριση ότι περιέχει τον Βόρειο Πόλο της εκλειπτικής.
Η Λύρα είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.
Η Λύρα είναι μικρός αστερισμός, αλλά ο κύριος αστέρας της, ο Βέγας, είναι ένας από τους λαμπρότερους του ουρανού. Ο Βέγας σχηματίζει μια κορυφή της ομάδας αστέρων του Θερινού Τριγώνου. Η Λύρα πήρε την ονομασία της από το έγχορδο μουσικό όργανο, πολύ γνωστό για τη χρήση του κατά την Κλασσική Αρχαιότητα κι ακόμη σ’ ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο νεαρός θεός Ερμής δημιούργησε τη λύρα από μεγάλο όστρακο χελώνας (χέλυο), το οποίο το κάλυψε με δέρμα ζώου και κέρατα αντιλόπης. Οι λύρες ταυτίζονταν με τις Απολλώνιες αρετές της μετριοπάθειας και της ψυχικής ισορροπίας, κι έτσι έρχονταν σ’ αντίθεση με τους Διονυσιακούς αυλούς που αντιπροσώπευαν την έκσταση και τους εορτασμούς.
Ο αστερισμός της Λύρα, που ξεκινά από το βορρά, περιτριγυρίζεται από τους αστερισμούς του Δράκοντα, του Ηρακλή, της Αλώπεκος και του Κύκνου.
Ορισμένοι από τους λαμπρότερους αστέρες της Λύρας είναι οι εξής:
α Λύρας (Βέγας): με φαινόμενο μέγεθος 0,03 αποτελεί το δεύτερο φωτεινότερο αστέρα του βόρειου ημισφαιρίου (μετά τον Αρκτούρο) και τον πέμπτο φωτεινότερο σε ολόκληρη την ουράνια σφαίρα. Ο φασματικός του τύπος είναι A0 V κι απέχει μόνο 25,3 έτη φωτός. Στην πραγματικότητα αποτελεί πολλαπλό αστέρα (5 μέλη). Είναι ο πρώτος αστέρας που φωτογραφήθηκε ποτέ.
β Λύρας (Σέλιακ): μια ομάδα εκλειπτικώς διπλών αστέρων, οι αστέρες Βήτα Λύρας, έλαβε την ονομασία της από αυτόν τον μεταβλητό αστέρα (3,45, φασματικός τύπος B8 II).
γ Λύρας (Σουλαφάτ): ο κύριος αστέρας αυτού του πολλαπλού αστέρα έχει μέγεθος 3,24 και ανήκει στον φασματικό τύπο B9 III.
δ Λύρας: διπλός αστέρας που αποτελείται από έναν γαλάζιο-λευκό αστέρα με μέγεθος 6 κι έναν ημιπεριοδικό ερυθρό γίγαντα του οποίου το μέγεθος ποικίλλει μεταξύ 4 και 5.
ε Λύρας: πολύ γνωστός τετραπλός αστέρας, που ονομάζεται επίσης ο Διπλά Διπλός (the Double Double) επειδή το καθένα από τα δυο λαμπρότερα μέλη αποτελεί συμπαγές διπλό σύστημα αστέρων.
ζ Λύρας: ακόμη ένας διπλός αστέρας που διακρίνεται με τη χρήση κιαλιών.
RR Λύρας: μια κατηγορία παλλόμενων μεταβλητών αστέρων, αυτή των αστέρων RR Λύρας, φέρει το όνομα του αστέρα αυτού.
Από όλα αυτά, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει αληθής Βορράς, μιας και αλλάζει σε σχέση με τον χρόνο. Για αυτό τον λόγο θα τον ονομάσουμε αστρονομικό Βορρά και όχι αληθή Βορρά.
Τώρα αναδιατυπώνουμε το ερώτημα ως εξής: Όταν μετράμε τις κατευθύνσεις στο Φενγκ Σούι, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τον αστρονομικό Βορρά ή τον μαγνητικό Βορρά; Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αστρονομικός Βορράς δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά αλλάζει σε ένα κύκλο κάθε 25,800 χρόνια. Η διαφορά μεταξύ του αστρονομικού Βορρά και του Grid North είναι μισή μοίρα και αυτό αλλάζει αργά στον χρόνο.
Βορράς Τετραγωνισμού (Grid North)
Βορράς τετραγωνισμού ή βορράς του χάρτη, είναι η κατεύθυνση των κατακόρυφων (κάθετων) γραμμών τετραγωνισμού του χάρτη.Η κατεύθυνση που σχηματίζεται μεταξύ του βορρά τετραγωνισμού και οποιουδήποτε σημείου ή διεύθυνσης, ονομάζεται διάθημα. Έχει σαν σύμβολο ένα σωστό βέλος ή τα γράμματα ΒΤ3
Τι είναι ο μαγνητικός Βορράς;
Μαγνητικός Βορράς είναι η διεύθυνση προς τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο και βρίσκεται εύκολα με την χρήση της πυξίδας, όπου η μαγνητική βελόνα δείχνει πάντα τον μαγνητικό βορρά.
Η γωνιά που σχηματίζεται μεταξύ μαγνητικού βορρά και οποιουδήποτε σημείου ή διεύθυνσης ονομάζεται Μαγνητικό αζιμούθιο. Το μαγνητικό αζιμούθιο μετριέται όπως και το προηγούμενο, δεξιόστροφα και συμβολίζεται στους χάρτες με μισό βέλος.
Η Γη, για να το καταλάβουμε είναι ένας τεράστιος μαγνήτης, που έχει τον μαγνητικό του Βόρειο Πόλο κοντά στον γεωγραφικό του Νότιο Πόλο. Ο μαγνητισμός της Γης οφείλεται στην ροή των ηλεκτρονίων στον υγρό μεταλλικό πυρήνα της. Ο πυρήνας αυτός βρίσκεται σε μια αέναη κίνηση και αυτό εξηγεί γιατί ο μαγνητισμός της Γης μεταβάλλεται με το χρόνο. Η κίνηση είναι πολύ σταδιακή. Έτσι, η γη μπορεί να απεικονιστεί ως ένας τεράστιος μαγνήτης με τους μαγνητικούς πόλους της να κινούνται. Η αλλαγή στη θέση του μαγνητικού βορρά είναι γνωστό ως μαγνητική απόκλιση.
Εν προκειμένω μαγνητική απόκλιση ονομάζεται η γωνία που σχηματίζεται από την οριζόντια συνιστώσα της έντασης του γήινου μαγνητικού πεδίου προς τον γεωγραφικό μεσημβρινό.
Όπως είπαμε, η Γη αποτελεί έναν τεράστιο φυσικό μαγνήτη και έχει όλα τα ανάλογα χαρακτηριστικά, δηλαδή, το Βόρειο μαγνητικό Πόλο, το Νότιο μαγνητικό Πόλο και τον μαγνητικό ισημερινό. Οι μαγνητικοί αυτοί πόλοι της Γης συνιστούν τα γήινα εκείνα σημεία με τη μεγαλύτερη μαγνητική ένταση και βρίσκονται αρκετά κοντά στα αντίστοιχα ετερώνυμα γεωγραφικά σημεία. Ο μαγνητικός ισημερινός (της Γης) αντίθετα συνιστά την ουδέτερη μαγνητική ζώνη με την ελαχιστότερη ένταση μαγνητικού πεδίου.
Ο Γήινος μαγνητισμός ονομάζεται και γεωμαγνητισμός, το δε δημουργούμενο πέριξ της Γης μαγνητικό πεδίο γεωμαγνητικό πεδίο.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η αλλαγή της θέσης του βόρειου μαγνητικού πόλου επηρεάζεται επίσης και από αστρονομικούς παράγοντες. Ηλιακές καταιγίδες επηρεάζουν τη μαγνητική πυξίδα . Σε γενικές γραμμές, η σχέση μεταξύ της αστρονομικού Βορρά, του Βορρά Τετραγωνισμού, και του μαγνητικού Βορρά δίνεται από την παρακάτω διάγραμμα.
Ιστορική αναδρομή
Οι παλαιότερες αναφορές σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης της χρήσης του Βορρά, βρίσκεται στο βιβλίο Guan Shi Di Li Zhi Meng, που γράφτηκε από τον Guan Lu στο βασίλειο Wei (220 – 265 μ.Χ.) της περιόδου, των τριών βασιλείων. Στο κεφάλαιο 68, στον όγδοο πάπυρο του βιβλίου. βρίσκουμε την εξής πρόταση:
Τα σημεία βελονισμού Kan-Li, προσδιορίζουν την έναρξη και την λήξη των σημείων yin και yang.
Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι ο μαγνητικός Βορράς, αναφερόταν στον καθορισμό των οκτώ τριγράμμων του Hou Tian Ba Gua. Έτσι το τρίγραμμα Kan είναι ο Βορράς και το τρίγραμμα Li είναι ο Νότος.
Στην Δυναστεία Tang, επινοήθηκε το Feng Jin, που μετρούσε 7,5 μοίρες λιγότερες από την μαγνητική. Αυτή ήταν ίσως και η απόκλιση στην Κίνα πριν 1000 χρόνια. Αν θέλουμε να μεταφράσουμε το Feng Jin, θα μπορούσαμε να το ορίσουμε σαν βελόνα για ράψιμο. Στα λεξικά αναφέρεται σαν μία από τις σημασίες του χαρακτήρα Feng. Και εδώ έγινε και η παρεξήγηση, γιατί σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζεται με το ράψιμο, απλά έγινε μια παρανόηση. Το Feng επίσης αναφέρεται και στην έννοια της σχισμής. Όταν η πυξίδα έδειχνε το μέσο της κατεύθυνσης Zi – Βορράς Ο μοίρες, οι άνθρωποι φαντάζονταν ότι μια εικονική βελόνα, έδειχνε το όριο μεταξύ Zi και Ren.
San He Luo Pan: Ο εξωτερικός δακτύλιος ονομάζεται Tian Pan, ενώ ο εσωτερικό δακτύλιος ονομάζεται Di Pan.
Έτσι δημιουργήθηκε ο δακτύλιος στο Luopan για να διαβάζει την κατεύθυνση σε μια αστρονομική πυξίδα. Ο δακτύλιος ονομάζεται Heaven Plate (Tian Pan). Η μαγνητική βελόνα ονομάζεται τώρα Proper Needle (Zheng Jin).
Το Heaven Plate διαβάζει το ουράνιο Qi, και το Earth Plate διαβάζει το γήινο Qi.
Τι όμως μελετάμε στο Φενγκ Σούι
Για να επιλέξουμε την σωστή μέθοδο μέτρησης, μαγνητικό Βορρά ή αστρονομικό Βορρά, θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς μελετάμε στο Φενγκ Σούι.
Luan Tou
Ο Qing Nang Jing είπε: «Υπάρχουν οι πέντε πλανήτες * στον Ουρανό, (και αντιστοίχως) υπάρχουν πέντε στοιχεία στη γη. Στον Ουρανό, υπάρχουν τα αστέρια και οι γαλαξίες. Στη Γη, υπάρχουν τα βουνά και τα ποτάμια. Το Qi κινείται στη Γη και η αντανάκλασή του, εμφανίζεται στον ουρανό. ” Αυτή η ιδέα προέρχεται από το Xici Zuan του βιβλίου I Ching,, “Στον Ουρανό, η εικόνα έχει διαμορφωθεί. Στη Γη, μορφοποιείται. Ο μετασχηματισμός έχει ιδωθεί.”
* Οι πέντε πλανήτες είναι ο Ερμής (νερό), Αφροδίτη (μέταλλο), τον Άρη (φωτιά), Δίας (ξύλο) και ο Κρόνος (γη).
Αυτό, αν ληφθεί κυριολεκτικά, οδηγεί στο να χαρτογραφηθεί οτιδήποτε είναι στην Γη, στον Ουρανό. Στην πραγματικότητα, αυτό που λέει το I Ching, είναι ότι τα τρίγραμμα έχουν δημιουργηθεί με βάση τις απεικονίσεις στον Ουρανό και με βάση τα σχήματα στην Γη, που είναι αποτέλεσμα της αλληλοεπίδρασης του Yin και Yang, μια αλληλεπίδραση του αφηρημένου και του συγκεκριμένου.
Από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στον ουρανό. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρουμε, είναι πώς η Γη επηρεάζεται από αυτά τα συμβάντα στο Σύμπαν, που περιλαμβάνει Ουρανού και Γης. Η αφηρημένη ιδέα του Ουρανού γίνεται τώρα η έννοια του χρόνου. Ο Ουρανός είναι σε μια αέναη κίνηση, που σημαίνει ότι ο χρόνος διαδίδεται χωρίς αρχή, χωρίς τέλος, και χωρίς διακοπή.
Όταν οι αρχαίοι άνθρωποι μελέτησαν τις μορφές, ενδιαφέρθηκαν κυρίως να μάθουν για την προστασία και την παραγωγή. Μία πλευρά είναι ευοίωνη, εάν προστατεύεται στο πίσω μέρος του από βουνά, ενώ στο μπροστινό μέρος να υπάρχει μια συλλογή τρεχούμενου νερού. Για να περιγράψει αυτό το σενάριο πιο παραστατικά, οι παλιοί μάστερ του Φενγκ Σούι, δανείστηκαν όρους των τεσσάρων ουράνιων ζώων, από την αρχαία αστρονομία. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποιος πραγματικός συσχετισμός. Το ίδιο ίσχυε και για τα πέντε στοιχεία σε σχέση με τους πέντε πλανήτες. Οι αρχαίοι μελετητές πάντα ήθελαν να συνδέσουν τον Ουρανό, τη Γη και τον άνθρωπο μαζί. Μερικοί σύγχρονοι μελετητές την έχουν πατήσει από αυτές τις παραλληλίσεις.
Li Qi
Η ύπαρξη του Τσι -Qi, είναι αξιωματική αρχή. Οι άνθρωποι που δεν κατανοούν τις επιστήμες, προσποιούνται ότι είναι γνώστες, και υποστηρίζουν ότι το Τσι δεν μπορεί να υπάρχει αλλά και ούτε να αποδειχθεί επιστημονικά. Η ουσία είναι ότι η ύπαρξη μας, εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη του Τσι. Χωρίς το Τσι το σώμα μας είναι ένα συνονθύλευμα από χημικές ουσίες, χωρίς ζωή. Ο πλανήτης Γη, μας παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον να ζήσουμε, γιατί δημιουργεί συνέχεια ζωντανό Τσι και μας αποτρέπει από το να το καταστρέψουμε. Και το ζωντανό Τσι, αλλά και το καταστροφικό Τσι, έρχεται από το σύμπαν. Περιλαμβάνει τη Γη μας, το ηλιακό σύστημα, και το σύνολο των γαλαξιών.
Στη μελέτη του feng shui, δεν μας απασχολεί η γέννηση και ο θάνατος των άστρων, ηλιακών καταιγίδων, η αυξομείωση της σελήνης και τα τεκταινόμενα σε άλλους πλανήτες. Ενδιαφερόμαστε για το συνολικό αποτέλεσμα των τεκταινόμενων στο Σύμπαν. Αυτά είναι που ονομάζουμε αστρικούς χάρτες. Έχουμε το αστρικό χάρτη της γης χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την επίδραση των ουρανίων σωμάτων. Αυτό είναι το Luo Shu, που είναι επίσης και γνωστό και σαν γήινος χάρτης (Di Pan). Έχουμε τους αστρικούς χάρτες της γης σε διάφορες χρονικές στιγμές. Αυτό είναι γνωστό ως το Ουρανό Διάγραμμα (Tian Pan). Έτσι όταν ένα σπίτι έχει κατασκευαστεί, έχουμε ένα αστρικό χάρτη του σπιτιού. Αυτός ο χάρτης χωρίζεται σε Facing Chart (Xiang Pan) και σε Mountain Chart (Shan Pan).
Γήινος Χάρτης: Οι πιο σημαντικές ενέργειες της Γης είναι η βαρύτητα και ο μαγνητισμός.
Η βαρύτητα έχει κατεύθυνση το κέντρο της Γης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του στοιχείου Γη. Είναι γιαυτό το λόγο τοποθετημένο στο κέντρο. Ορίζεται ως ο αριθμός 5 στο Luo Shu.
Ο μαγνητισμός από την άλλη, ακτινοβολεί κοντά από τον γεωγραφικό νότιο πόλο της γης. Η ακτινοβολία είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του στοιχείου “φωτιά”. Ως εκ τούτου, βρίσκεται στην πάνω μέρος του Luo Shu να υποδεικνύει την νότο. Είναι ορίζεται ως ο αριθμός 9.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι χρησιμοποιούσαν παλιά τις τέσσερις εποχές για να εξηγήσουν το Ba Gua. Είναι ένας καλός τρόπος για να κάνεις τα πράγματα εύκολα στην κατανόηση. Αυτό είχε γίνει στην Κίνα που είχε τέσσερις εποχές. Σε τροπικά μέρη όμως δεν θα είχε αποτέλεσμα μιας και οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να συνδέσουν τον Νότο με την ζέστη.
Αυτό λοιπόν οδήγησε σε παρεξηγήσεις που δεν είχαν σχέση με την ορθότητα του Ba Gua, αλλά με την λάθος αντίληψη και άρα με την λάθος διδασκαλία.
Η μεγαλύτερη απογοήτευση του Αϊνστάιν, ήταν η αποτυχία του να δημιουργήσει την Θεωρία των Πάντων, μια θεωρία που θα ενοποιούσε όλες τις φυσικές προεκτάσεις του σύμπαντος. Κάτι αντίστοιχο προσπάθησαν να δημιουργήσουν και οι αρχαίοι Κινέζοι, όμως με την αντίστροφη λογική. Αντί να προσπαθήσουν να ενοποιήσουν τα διαφορετικά πεδία του Τσι, αυτοί τα διαφοροποίησαν, τα ανακάτεψαν και τα συνδύασαν μεταξύ τους. Για την μελέτη του γήινου αστρικού χάρτη, θα πρέπει να έχουμε σαν σημείο αναφοράς τον μαγνητικό Βορρά. Με άλλα λόγια, μελετούμε την επίδραση της βαρύτητας και του μαγνητισμού για να δούμε πώς θα παραχθεί Τσι στις οκτώ κατευθύνσεις σε σχέση με ένα σημείο.
Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν αναφερόμαστε στην ενέργεια της Γης, μιας και αυτή είναι μεταβαλλόμενη. Έτσι ένα μέρος μπορεί να έχει διαφορετική ενέργεια 20 χρόνια μετά. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η μέθοδος και όχι το αποτέλεσμα. αν χρησιμοποιήσουμε τον αστρονομικό Βορρά, η αλλαγή είναι πάρα πολύ μικρή χρονικά, εκτός και αν αναφερόμαστε σε 1000 χρόνια. Αν το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει, τότε γιατί να μην αλλάζει και ο γήινος χάρτης; Έτσι μια μέτρηση που έγινε πριν 30 χρόνια, έχει αλλάξει.
Ουράνιος Χάρτης: Ο Ουράνιος Χάρτης, είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του Τσι που προέρχεται από το σύμπαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Μπορεί να οφείλεται στην διαφορετική ευθυγράμμιση των πλανητών και των άστρων. Εμείς όμως δεν μελετάμε την αιτία. Εμείς απλά θέλουμε να μελετήσουμε την επίδραση.
Οι αρχαίοι Κινέζοι ανέπτυξαν έναν τύπο (κάτι σαν αλγόριθμο), για να αντλήσουν τον Ουράνιο χάρτη από το Luo Shu. Μιας και η μέτρηση θα γίνει στην γη και μιας και η φόρμουλα είναι από τον γήινο χάρτη, είναι επίσης λογικό να παραπέμπει στο μαγνητικό βορρά και όχι το αστρονομικό βορρά. Αν πραγματικά μελετάμε τα αστέρια, τότε είναι πιο λογικό να χρησιμοποιούν το αστρονομικό βορρά.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Luopan, είναι ένα όργανο μέτρησης, στο οποίο είναι ενσωματωμένα τα 24 βουνά και άλλες φόρμουλες. Στο Xuan Kong Feng Shui, χρησιμοποιείται το Zheng Jin, που αναφέρεται στον μαγνητικό Βορρά. Στο San He Feng Shui, χρησιμοποιείται το Feng Jin, που αναφέρεται στον αστρονομικό Βορρά, για τον εντοπισμό νερού. Είναι επειδή το νερό κινείται και ο Ουρανός κινείται. Για την μέτρηση facing και βουνών, η σχολή San He, χρησιμοποιεί επίσης την Zheng Jin.
Σύνοψη
Όλες οι οδηγίες είναι σχετικές. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως απόλυτος Βορράς (ή αληθινός Βορρά). Ο αστρονομικός Βορράς έχει σημείο αναφοράς ένα κινούμενο άξονα περιστροφής της γης. Ο Βορράς τετραγωνισμού, αναφέρεται σε ένα τυποποιημένο τρόπο δημιουργίας χαρτών. Ο μαγνητικός Βορράς αναφέρεται σε ένα κινούμενο δίπολο της Γης. Η μελέτη του Feng Shui ασχολείται με την ανάλυσή της έκθεσης του Τσι, σε πεδία στα οποία η βαρύτητα και ο μαγνητισμός είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες. Παρά το γεγονός ότι το Feng Shui δεν είναι επιστήμη, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί πλήρως από την επιστήμη. Το μαγνητικό πεδίο είναι ένας από τους δύο πιο σημαντικούς τομείς πάνω στη γη, και το Feng Shui βασίζεται στις μαγνητικές κατευθύνσεις. Ο Μαγνητικός Βορράς, και όχι ο αστρονομικός Βορράς, θα πρέπει ως εκ τούτου να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση των κατευθύνσεων.